SGK'dan ABB Başkanı Mansur Yavaş'a cevap: Rızaen anlaşma diye bir uygulama yok

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin konser harcamalarındaki usulsüzlük iddiaları sürerken, SGK'dan gelen açıklama belediyenin prim borçlarıyla ilgili önemli detayları ortaya koydu. SGK'nın açıklamasına göre belediyenin borç yapılandırma talebi kanunen geçersiz olması nedeniyle reddedildi.

SGK'dan ABB Başkanı Mansur Yavaş'a cevap: Rızaen anlaşma diye bir uygulama yok

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) konser harcamalarında usulsüzlük yapıldığına yönelik iddialar üzerine harekete geçti. Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı'na soruşturma izni talebi için bir müzekkere yazdı. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun incelemesi ile birlikte, 4483 sayılı kanun kapsamında soruşturma izni verilirse, adli soruşturmanın da başlatılabileceği öğrenildi.

SGK'dan önemli açıklama: Yüksek borç yükü ve yapılandırma talepleri

Sosyal Güvenlik Kurumu (sgk), Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin prim borçları hakkında detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, belediyenin borçlarının son yedi ayda büyük oranda arttığı ve yapılan borç yapılandırma taleplerinin kanunen geçersiz olduğu vurgulandı.

SGK, işçilerin kazançlarından kesilerek kuruma gönderilmesi gereken primlerin tahsil edilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak, belediye dahil tüm borçlulara eşit davranıldığını belirtti. Ayrıca kurum, bu sürecin siyasi bir saldırı olarak algılanmaması gerektiğini dile getirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin SGK’ya olan borcunun 2024 Ağustos ayı itibarıyla 8.4 milyar tl’ye, eylül ayında ise 8.8 milyar tl’ye yükseldiği vurgulandı. Borcun hızla arttığına dikkat çeken sgk, belediyeden gelen yapılandırma taleplerinin 6183 sayılı Kanun’un 48/A maddesine uygun olmadığını açıkladı.

Belediyenin talebi neden reddedildi?

Belediyenin borçları için yaptığı yapılandırma girişimi kanun gerekliliklerini karşılamadığı için reddedildi. 6183 sayılı Kanun'un ilgili maddesi, mali açıdan zor durumda olan ve borçları bir yılı geçmemiş mükelleflere tanınan bir imkân. Ancak sgk, bugüne dek hiçbir belediyeye, deprem bölgeleri dahil, bu madde kapsamında bir borç erteleme işlemi uygulanmadığını belirtti.

Ayrıca, yapılandırma başvurusunun kabul edilmesi için borcun %10'unun peşin ödenmesi ve kalan borcun %50'si oranında teminat gösterilmesi şartı bulunuyor. Belediye tarafından gösterilen teminatların geçerli olamayacağına dikkat çeken sgk, bu gayrimenkuller üzerinde çok sayıda haciz bulunduğunu ve kanunen teminat olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Bu şartların bilinmesine rağmen Belediye’nin üstünde haciz bulunan gayrimenkulleri teminat olarak sunmasının "iyi niyetli bir yaklaşım" olmadığını belirten kurum, yapılandırma girişiminin geçersiz sayıldığını vurguladı.

"Rızaen anlaşma diye bir uygulama yok"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın sgk ile yapılan "rızaen anlaşma" iddiası ise SGK yetkilileri tarafından yalanlandı. Prim borçlarının ödenme şekilleri arasında "rızaen anlaşma" bulunmadığını açıklayan sgk, kurumun bu yönde herhangi bir anlaşma yapmadığını duyurdu.

SGK, yasal sorumluluklarını yerine getirdiklerini ve bu süreçlerin siyasi tartışmalara çekilmesinden üzüntü duyduklarını da açıklamalarına ekledi.

Konu hakkındaki gelişmelerin önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak incelemelerin ardından Başsavcılık, usulsüzlük iddialarına ilişkin adli soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecek.