S&P, Türkiye'nin kredi notunu "BB-"ye yükseltti, işte detaylar

S&P Global Ratings, Türkiye'nin kredi notunu güncelledi ve not artışına gitti. Bu gelişme, Türkiye ekonomisi açısından pozitif bir sinyal olarak algılanıyor.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu "BB-"ye yükseltti, işte detaylar

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Türkiye'nin kredi notu B+ seviyesindeki "Yüksek Derece Spekülatif" görünümden "Spekülatif görünüm" seviyesine yükselmiş oldu. Türkiye'nin not görünümü ise "pozitif"ten "durağan"a revize edildi.

Kararda Merkez Bankası'nın para politikasının etkili olduğu belirtilerek Türk yetkililerin sıkı duruş sayesinde lirayı istikrara kavuşturmayı, enflasyonu düşürmeyi, rezervleri yeniden inşa etmeyi ve finansal sistemi dolarsızlaştırmayı başardıkları kaydedildi.

Türkiye'nin dünyayla arasındaki tasarruf açığının daralmasıyla cari işlemler açığında 2022’den bu yana GSYH’nin yaklaşık 4 puanlık bir düşüş gözlemlendiği de dile getirildi.

Kuruluş, Türkiye ekonomisine dair görünümün 12 ay boyunca dengeli riskleri yansıttığı, yetkililerin enflasyonu düşürme, ücret beklentilerini yönetme ve ekonomiyi yeniden dengeleme konusundaki iddialı planlarının devam ettiğini aktardı.

Türkiye'nin finansal göstergeleri açısından olumlu bir ivme olarak değerlendirilen kredi notu artışı ekonomi uzmanları tarafından memnuniyetle karşılandı.

S&P'nin Türkiye ile ilgili kredi notu değerlendirmesi, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artması açısından da büyük bir öneme sahip. Özellikle kur ve enflasyon baskılarının yoğun olduğu bu dönemde kredi notundaki artış, Türkiye ekonomisinin doğru adımlar attığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Bu gelişmenin, Türkiye'nin dış borçlanma maliyetini düşürmesi ve ekonomiye duyulan güveni artırması bekleniyor.