Ankara ihracatta rekor kırdı: İzmir’i geride bıraktı
2024 yılının Ekim ayında Ankara’dan yapılan ihracat, Türkiye ortalamasını geride bırakarak yüzde 14,83 oranında bir büyüme kaydetti. Bu yükselişle birlikte başkent, İzmir’i geçerek Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk dört şehri arasına girdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilere göre, Ankara'dan yapılan ihracat sadece Ekim ayında yüzde 31,32 oranında artış göstererek 1 milyar 512 milyon doları aştı. Ocak-Ekim dönemi sonunda ise başkentten yapılan toplam ihracat yüzde 14,83 artarak 11 milyar 419 milyon dolara ulaştı.
ORSİAD Başkanı Levent Çamur'dan dikkat çeken ihracat değerlendirmesi
OSTİM OSB Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, Ankara’nın ihracatındaki bu heyecan verici artışı yorumladı. 2024 Ocak-Ekim döneminde başkentten en fazla ihracat yapılan sektörlerin, yüzde 11,1 artış gösteren kimyevi madde ve mamulleri olduğunu belirten Çamur, makine ve aksamları sektöründe ise yüzde 2,4'lük bir gerileme yaşandığını kaydetti. Otomotiv endüstrisinin de yüzde 0,3 oranında bir düşüş gösterdiğini ekleyen Çamur, deri ve deri mamullerinde ise yüzde 66,4'lük ciddi bir gerileme yaşandığına dikkat çekti.
ORSİAD Başkanı Çamur, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Başkent Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Bursa’dan sonra İzmir ve Antep’in önüne geçerek Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 4. ili konumuna geldi. Sanayinin de başkenti olma yolunda hızla ilerliyoruz. Küresel ve yerel zorluklara rağmen ihracatçılarımız üretme azmi ve gayretlerinden ödün vermiyor.”
ABD ve Çin’e ihracatta büyük artış
Levent Çamur ayrıca, yılın ilk 10 ayında Ankara’dan yapılan ihracatın en fazla hangi ülkelere yöneldiğini de değerlendirdi. ABD ve Çin, başkentin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sıralarda yer alırken, ABD’ye ihracat yüzde 46,2, Çin’e ihracat ise yüzde 29,8 oranında artış kaydetti. Öte yandan Almanya’ya yapılan ihracatın yüzde 17,1 oranında gerilediğine dikkat çekildi. Çamur, ihracat pazarındaki daralmanın sanayiciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
İhracatta görülen bu büyümeye rağmen, maliyet artışları ve finansman erişimindeki zorlukların ihracatçıları zorladığını ifade eden Çamur, döviz kurlarındaki yatay seyir ve uluslararası rekabet gücünün zayıflaması gibi sorunların çözülmesi için adım atılması gerektiğinin altını çizdi.