MMO Başkanı Yener: "Elektrik fiyatlarındaki artış, esnafı ve tüketiyici zorlayacak"

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, yapılması planlanan elektrik tarife değişikliklerinin küçük esnafı ve tüketiciyi zorlayacağını belirtti.

MMO Başkanı Yener: "Elektrik fiyatlarındaki artış, esnafı ve tüketiyici zorlayacak"

MMO Başkanı Yunus Yener, yaptığı yazılı açıklamada elektrik tarifelerinde yapılması planlanan değişikliklere dair endişelerini dile getirdi. Yener, Son Kaynak Tüketim Tarifesi'nin getirilmesiyle birlikte elektrik fiyatlarının her ay değişeceğini ve kademeli tarifenin işlevsiz hale geleceğini belirtti. Bu durumun, özellikle küçük esnafın ekonomik açıdan büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Yener, tarifenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Elektrik ve Doğalgaz Sübvansiyonları Azaltılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın elektrik ve doğalgaz sübvansiyonlarını azaltma planlarını hatırlatan Yener, konutlarda 5000 bin kWs’yi geçen tüketimlerin ulusal tarifeden çıkarılarak Son Kaynaktan Tedarik Tarifesi kapsamına alınmasının planlandığını belirtti. Yener, benzer bir uygulamanın doğalgaz için de gündeme gelebileceğini söyledi ve küçük esnafın bu düzenlemelerle daha fazla zorlanacağına dikkat çekti.

"Tedarikçilerle Anlaşmaya Zorlanıyorlar"

Yener'in açıklamasına göre, Son Kaynaktan Tedarik Tarifesi, tüketimi yüksek ticari ve sınai işletmeleri tedarikçilerle anlaşmaya zorlayan bir uygulama. Yeterli anlaşmalar yapılmadığında bu firmalar, elektriği görevli tedarik şirketlerinden daha yüksek fiyatlarla almak zorunda kalacak. Bu durum, maliyetlerin artmasıyla özellikle küçük işletmeler üzerinde büyük baskı oluşturacak.

Aktif Enerji Fiyatlarındaki Artışa Dikkat Çekti

Yeni düzenlemelerde, elektrik fiyatlarının her ay değişeceğini ifade eden Yener, Piyasa Takas Fiyatı ile YEKDEM referans fiyatının çarpımı sonucu ortaya çıkan bedelin yanına dağıtım bedelinin de ekleneceğine dikkat çekti. Bu verilere göre belirlenen tutar üzerinden vergiler de hesaba katılarak son fiyat belirlenecek. Yener, bu sistemin işletmelerin bütçelerini her ay olumsuz etkileyeceğini savundu.

Yener ayrıca, Son Kaynak Tüketim Tarifesi'nin ilk olarak yürürlüğe girdiği 2018 yılında bu tarifeye tabi olmak için yıllık 50 milyon kWs tüketimin gerekli olduğunu, bu sınırın 2022’de 1 milyon kWs'ye düşürüldüğünü, 2023’te ise 100 milyon kWs'ye çıkarıldığını hatırlattı.