Konkordato başvurularında artış: Yılsonunda yeni rekor bekleniyor

Piyasanın en büyük endişelerinden biri haline gelen konkordatolar hız kesmeden devam ediyor. Ekim ayında konkordato dosya sayısı 165'e ulaştı, toplam sayılar ise son üç yılı zorladı.

Konkordato başvurularında artış: Yılsonunda yeni rekor bekleniyor

Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu’ndan derlediği verilere göre, 2023 yılının ekim ayında 165 konkordato kararı verildi.

Yılın 10 ayı itibarıyla mahkemeler tarafından geçici mühlet kararı verilen konkordato dosya sayısı 1352’ye yükseldi. Bu rakam, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yapılan toplam 1374 konkordato başvurusuna neredeyse yaklaşmış durumda. Önceki yıllara bakıldığında ise 2018'de 1384 ve 2019’da 1387 konkordato geçici mühlet kararı verildiği göz önüne alındığında, 2023 yılının yeni bir rekorla kapanmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.

Risk sektörlerinde tehlike büyüyor

Konkordato verilerinin detaylarına bakıldığında, ekim ayı itibarıyla kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 110, reddedilen dosya sayısı ise 86 olarak kaydedildi. Ocak-ekim döneminde ise toplamda 557 dosya için kesin mühlet kararı verilirken, 512 başvuru reddedildi. Ayrıca ekim ayında iflas kararı alınan şirket sayısı 20 olurken, yılın ilk 10 ayında toplam 96 iflas kararı çıktı. Bu süreçte mahkemelerin iflas kararı ortalaması ise 436 gün sürdü. Yani verilen 96 iflas kararı, yaklaşık 1,5-2 yıl önce başlatılmış konkordato süreçlerine dayanmakta.

Sektörel riskler incelendiğinde, inşaat ve tekstil sektörleri başı çekiyor. Yılbaşından bu yana inşaat sektöründen 78, tekstil sektöründen ise 73 konkordato başvurusu yapıldı. Ayrıca metal ürün imalatı, mobilya, gıda ve tarım gibi sektörler de en kırılgan alanlar arasında bulunuyor.

Artan konkordato başvuruları, iş dünyasının da gündemindeki en sıcak konulardan birini oluşturuyor. Konkordatoların şirketlerin sürdürülebilirliği için bir çözüm sunduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, buna karşın alacaklıların zor durumda bırakıldığını ifade ediyor. Bazı kötü niyetli firmaların konkordato mekanizmasını suistimal ettiğini ifade eden temsilciler, mahkemelerin karar verirken daha titiz olması gerektiğini vurguluyor.

Asmalı: Konkordato suiistimallerine ağır yaptırımlar getirilmeli

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da benzer endişeleri dile getirdi. Konkordato sürecinin temelinde sorun olmadığını belirten Asmalı, bazı şirketlerin bu süreci kötü niyetli olarak kullandığını belirtti. “Firmasının içini boşaltıp konkordato ilan eden başvurular sıkça duyulmakta. Bu tür suiistimallerin önüne geçilmesi için ciddi yaptırımların uygulanması gerekiyor” diyen Asmalı, konkordatolarda daha hassas bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle konkordato ilan eden firmaların diğer iş ortaklarına verdiği zararların önemsenmesi gerektiğini belirten Asmalı, “Bazı firmalar konkordato ilan ettikten sonra mal satışı yapan şirketlere ödeme yapmıyor, bu da ciddi kayıplara neden oluyor” ifadelerini kullandı.