Kamu Bankalarına "Normalleşme" Adımı: Ek Sermaye Desteği Sınırlanıyor!
2023 seçimleri öncesi artırılan kamu bankalarına özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç sınırı, 2025 bütçesiyle tekrar düşürülüyor.
Ekonomi yönetimi, kamu bankalarına yönelik yeni bir "normalleşme" adımı daha atıyor. 2023 seçimleri öncesinde piyasa şartlarından daha uygun kredi verebilmeleri amacıyla kamu bankalarına sağlanan ek sermaye desteği için kullanılan özel tertip devlet iç borçlanma senetlerindeki bütçe ödeneği sınırı, 2025 bütçe teklifi ile %3'ten eski seviyesi olan %1'e indiriliyor.
Normalleşme Süreci Devam Ediyor
Bankacılık sektörü temsilcileri, kamu bankalarına sağlanan ek sermaye veya sermaye benzeri kredilerin azaltılacağına işaret eden bu adımı "normalleşme" olarak değerlendiriyor. Hazine ve Merkez Bankası, son bir yılda ekonomi politikalarında alışılagelmişin dışında uygulanan birçok düzenlemeyi ya tamamen kaldırdı ya da eski sınırlarına çekti. Bu adım da söz konusu normalleşme sürecinin bir parçası olarak görülüyor.
Özel Tertip Tahvil İhracı Nedir?
İkrazen özel tertip tahvil ihracı, kamu bankalarının sermaye artırımı için kullanılan bir tür menkul kıymet. Bu uygulamaya göre, kamu bankaları bu tahvilleri alarak Hazine'ye borç para veriyor. Hazine bu parayı Varlık Fonu'na, Varlık Fonu da tekrar kamu bankalarına sermaye veya sermaye benzeri kredi olarak aktarıyor.
Neden Sınırlandırılıyor?
Bir bankacılık kaynağı, özel tertip tahvillerin Euro veya dolar olarak ihraç edilmesi nedeniyle Hazine'nin bu kağıtların kendi bilançosunda görünmesini istemediğini belirtiyor. "İç piyasadan yabancı para borçlanma yapmış algısı olmaması adına bütçedeki payını azaltıyor. Bunun sonucu, kamu bankalarına ek sermaye vermeyecek veya sermaye benzeri kredilerini azaltacak anlamına gelir" şeklinde konuştu.
"Amacı Dışında Kullanıldı"
Bir başka bankacı ise, "Eskiden bu oran %1 idi ve bazı yıllarda kullanılması makul ve gerekliydi. Sonra süreç amacı dışında kullanıldı. Kamu bankalarının piyasa şartlarından ucuz kredi verebilmesi için bu sınır seçimler öncesi yükseltilmişti. Şimdi de eski seviyelere çekiliyor. Bunu normalleşme kapsamında değerlendiriyoruz" diyerek süreci değerlendirdi.