Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den Kıbrıs ve Doğu Anadolu Fayı İçin Kritik Uyarı

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kıbrıs ve Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yüksek deprem riski olduğunu açıkladı. Moriwaki, özellikle Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis bölgelerinde büyük deprem tehlikesine dikkat çekti.

Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den Kıbrıs ve Doğu Anadolu Fayı İçin Kritik Uyarı

Doğu Anadolu Fay Hattı'nda Riskli Bölgeler

Moriwaki, Ekonomim'e verdiği röportajda şu önemli açıklamaları yaptı:

"Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 2020 yılında Elazığ depremi, ardından Kahramanmaraş depremi ve geçen sene Hatay depremi gerçekleşti. Bu fay hattı Suriye'ye kadar uzanıyor. Fay hattı üzerinde Bingöl, Muş ve Bitlis Karlıova bölgeleri büyük deprem olma açısından çok tehlikeli. Ayrıca, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde Adana'dan Kıbrıs'a kadar uzanan bir hat daha var ve bu fay hattı henüz kırılmadığı için şu an riskli görünüyor."

Kıbrıs'ta Yüksek Deprem ve Tsunami Riski

Moriwaki, Kıbrıs'taki deprem riskine özellikle vurgu yaparak şunları söyledi:

"Kıbrıs'ta 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı yüksek. Kıbrıs bu konuda tehlikeli bölgelerden. Bu bölgenin birinci derece deprem bölgesi olduğunu söyleyebilirim."

Ayrıca, olası bir Kıbrıs depreminin tsunami riski taşıdığını da belirtti:

"Deprem denizde olduğu takdirde tsunami riski çok fazla. Bu tsunami, Hatay, Mersin, Adana, Alanya ve Antalya gibi Türkiye'nin güney sahil şeridinde de büyük risk oluşturur."

Depreme Karşı Alınması Gereken Önlemler

Moriwaki, güvenli binalar ve deprem hazırlığı konusunda şu tavsiyelerde bulundu:

"Doğru düzgün yaparsak bina çökmeyecek. Yerleşim ve toplanma alanlarını olası bir deprem ve tsunamiye karşı önlem amaçlı deniz seviyesinden 3 metre yukarıda konumlandırmak gerekmektedir."

Uzman, Türkiye'deki yapı stokunun kontrolünün iyi yapılması gerektiğini ve deprem tatbikatlarının önemini vurguladı.