İktisatçı Mahfi Eğilmez: "Tarihin en büyük para politikası facialarından biriydi"

iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 3 yıl önce aldığı tartışmalı faiz indirimi kararının yıldönümüne dikkat çekti. Eğilmez, X platformunda paylaştığı grafikle kararın etkilerini gözler önüne serdi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez: "Tarihin en büyük para politikası facialarından biriydi"

Eğilmez paylaşımında, "Bugün, tarihin en büyük para politikası facialarından birinin 3. yıldönümü" ifadelerini kullandı. 23 Eylül 2021 tarihinde, enflasyonun yükselme eğiliminde olmasına rağmen TCMB'nin faiz indirimi kararı aldığını hatırlattı.

Paylaşılan grafikte, bu kararın ardından TÜFE'nin (Tüketici Fiyat Endeksi) hızla yükseldiği görülüyor. MB faizinin ise uzun süre düşük seviyelerde tutulduktan sonra 2023'ün ortalarından itibaren artış eğilimine girdiği, ancak halen TÜFE'nin oldukça altında seyrettiği gözlemleniyor.

Eğilmez'in paylaşımı, Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı para politikasının etkileri üzerine yeniden tartışma başlatma potansiyeli taşıyor. Ekonomi çevrelerinde, geçmiş kararların sonuçları ve gelecekteki politika seçenekleri konusunda değerlendirmelere yol açması bekleniyor.

İktisatçı Mahfi Eğilmez'e takipçilerinin sorduğu bazı sorular

Önümüzdeki 4 yıllık süreçte, tek haneli enflasyon bekliyor musunuz hocam?

Bir takipçinin, Eğilmez'in tek haneli enflasyon beklentisini sorması üzerine Eğilmez; "Bu yaklaşımla hayır." ifadesini kullandı.

Mahfi hocam 2001 krizi tarzı bir kriz beklentiniz var mı ve 2025 de küreselde bir bocalama ve buhran bekler misiniz?

"Krizi nasıl tanımladığımıza bağlı. An itibarıyla ekonomi en kolay düzeltilecek sorun gibi görünüyor ama 2001'den farklı olarak hukuk, eğitim, yolsuzluk, ahlaksızlık gibi krizlerin tam ortasındayız. Onları çözmeden ekonomiyi kalıcı olarak düzeltmek mümkün görünmüyor."

3 yıl önce doğru kararlar alınsaydı bugün enflasyonumuz kaç olurdu?

"Eğer o tarihte faizi indirecek yerde 2 - 3 puan artırsaydık benim kabaca yaptığım bir simülasyona göre enflasyon bugün yüzde 8 - 12 aralığında bir yerde olurdu."