Hükümet 2025 için iddialı: Enflasyonu %17,5'e düşüreceğiz, işsizliği azaltacağız
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, hükümet ekonomide yeniden dengelenme sürecinin devamında, enflasyonun kademeli olarak düşürülmesini, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı odağa alan yapısal reformlarla verimlilik kazanımları yoluyla istikrarlı büyümenin sağlanmasını amaçlıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Program, makroekonomik istikrarın ve mali disiplinin korunması, enflasyonun düşürülmesi, yapısal reformlarla üretimin desteklenmesi ve istihdamın artırılması hedeflerini taşıyor.
Programda öne çıkan hedefler şunlar:
- 2025 yılında ekonominin yüzde 4 oranında büyümesi ve enflasyonun yüzde 17,5'e düşürülmesi hedefleniyor.
- İhracatın artırılması, yerli üretim ile ithalatta dışa bağımlılığın azaltılması ve hizmet gelirlerinin yükseltilmesi yoluyla cari işlemler açığının GSYH'ye oranının yüzde 2,0 olarak gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
- 2025 yılında işsizlik oranının yüzde 9,6 seviyesinde olması bekleniyor.
- Kamu maliyesinin sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi suretiyle mali disiplinin korunması hedefleniyor.
- Bireysel emeklilik sistemi (BES) daha cazip hale getirilerek fon tutarı ve katılımcı sayısının artırılması, Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulması planlanıyor.
- Finansal okuryazarlığın artırılması ve finansal tabana yayılma amacıyla hanehalkı ve firmalarda tasarruf yapma farkındalığı sağlanacak ve finansal tasarruf araçlarına, aile bütçesi ve risk yönetimine yönelik bilgi düzeyi dijital platformlar da kullanılarak artırılacak.
- Kamu hizmetlerinin azami tasarruf anlayışıyla yürütülmesi, kaynak kullanımında etkinliğin ve verimliliğin artırılması amacıyla harcamaların sistematik olarak gözden geçirilmesi, verimsiz harcama alanlarının tasfiye edilmesi ve kamu harcamalarının kontrol altında tutulması hedefleniyor.
"Türkiye Ekonomisi İçin Önemli Bir Dönüm Noktası"
Yıllık Program, Türkiye ekonomisi için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Programın başarılı bir şekilde uygulanması halinde, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi, yeşil ve dijital dönüşüm, nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum ve afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre gibi alanlarda önemli ilerleme kaydetmesi bekleniyor.