Devlet Malzeme Ofisi'nden Odatv'nin haberine yanıt: "Tüm iddialar gerçek dışı"

Devlet Malzeme Ofisi (DMO), bazı basın kuruluşlarında çıkan '15 dolarlık ürünün 142 bin liraya alındığı' yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. İddiaların asılsız olduğunu vurgulayan DMO, olayı "algı operasyonu" olarak nitelendirdi.

Devlet Malzeme Ofisi'nden Odatv'nin haberine yanıt: "Tüm iddialar gerçek dışı"

Odatv web sitesinde "Milyarlarca lira yabancıya aktı... Devlet kurumu yerli üreticiyi nasıl ezdi" başlığıyla yayınlanan haberde kısaca Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Devlet Malzeme Ofisi'nin 15 dolarlık tıbbi malzemeleri 142 bin TL'den satın aldığı iddia edilmişti. Habere göre tıbbi cihazların alımında milyarlarca lira yurtdışına aktarılıyor ve yerli üretici yabancı şirketler karşısında eziliyordu.

Devlet Malzeme Ofisi İddiaları Yalanladı

Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü, basında yer alan haberler üzerine bir açıklama yaparak, "15 dolarlık ürünün 142 bin liraya alındığı" yönündeki iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti. Açıklamada, haberin DMO'dan bilgi alınmadan kasıtlı bir şekilde yayımlandığı vurgulandı.

"Sağlık Market Katalogunda böyle bir ürün yok"

DMO'nun yaptığı açıklamada, haberlerde bahsi geçen TheraSphere markalı ürünün, DMO’nun Sağlık Market platformunda bulunmadığı ve söz konusu ürünün bu kapsamda bugüne kadar hiç satın alınmadığı ifade edildi. Ayrıca, TightRail markalı ürünün de uluslararası “www.dotmed.com” sitesinde satışta olduğu ancak son kullanma tarihi geçmiş ve sadece eğitim amaçlı kullanılabilecek bir ürün olduğu belirtildi.

DMO'nun açıklamasında, bahsi geçen uluslararası sitedeki fiyatların kullanma süresi geçmiş ürünler için geçerli olduğu ve bu ürünlerin yalnızca eğitim, veterinerlik veya araştırma amaçlı kullanılması gerektiği bilgisinin sitenin kendisinde de açıkça bulunduğu dile getirildi.

'Fiyat farkı işlevsizlikten kaynaklanıyor'

DMO, ürünlerin kullanım süresinin dolması nedeniyle fiyat farkı oluştuğunu ve işlevselliğini kaybetmiş bir ürünle kıyaslamanın yanıltıcı sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Yapılan açıklamada, bu iddiaların art niyetli olduğu ve kamuoyunu yanlış bilgilendirme amacı taşıdığı öne sürüldü. DMO, iddiaların tamamen mesnetsiz olduğunu ve kurumun bu haberle ilgili hukuki süreç başlatacağını ifade etti.

DMO, ayrıca Sağlık Market Katalog ürün fiyatlarının titizlikle hazırlandığını ve bu fiyatların doğrulanmasında yurtiçi ve yurtdışı verilerin dikkate alındığını vurguladı. Ürünlerin fiyat politikasının Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği çerçeve doğrultusunda oluşturulduğu hatırlatıldı.

Son olarak, DMO, tüm haberlerin doğru kaynaktan teyit edilmesi gerektiğine dikkat çekti ve kasıtlı yapılan yanlış haberlerin kuruma zarar verme amacı güttüğünü savundu.