Deniz Salyaları Mersin'de mi? Uzmanlar Uyardı: 'Acil Önlem Alınmalı!'
Mersin Körfezi'nde deniz yüzeyinde görülen yoğun köpüklenme, 2021 yılında Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilajı akıllara getirdi. Uzmanlar, benzer bir felaketin yaşanmaması için acil önlem alınması çağrısında bulunuyor.
Mersin'de, balıkçıların ve vatandaşların "deniz salyası" olarak adlandırdığı yoğun bir köpüklenme, kıyı şeridinde endişe verici bir manzara oluşturdu. Özellikle balıkçı barınağı ve çevresinde yoğunlaşan bu köpüklenme, 2021 yılında Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj felaketini akıllara getirdi.
Uzmanlar Ne Diyor?
Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, olayın müsilaj olup olmadığının kesin olarak belirlenmesi için detaylı incelemeler yapılması gerektiğini vurguladı. Ayas, "Müsilaj oluşumu için gerekli koşulların Mersin Körfezi'nde de mevcut olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Deniz suyu sıcaklığının artması, denizdeki kirlilik ve besin elementlerinin fazlalığı müsilaj oluşumunu tetikleyebilir" şeklinde uyarıda bulundu.
Müsilaj Nedir ve Neden Tehlikelidir?
Müsilaj, denizdeki aşırı plankton çoğalması sonucu oluşan, deniz salyası olarak da bilinen bir olaydır. Deniz yüzeyini kaplayarak güneş ışınlarının denize ulaşmasını engeller, sudaki oksijen seviyesini düşürür ve deniz canlılarının yaşamını tehdit eder. Ayrıca, turizm ve balıkçılık faaliyetlerini de olumsuz etkiler.
Acil Önlem Alınmalı
Uzmanlar, Mersin Körfezi'nde görülen köpüklenmenin müsilaj olup olmadığının bir an önce belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Deniz kirliliğinin azaltılması, atık su arıtma tesislerinin iyileştirilmesi ve deniz ekosisteminin korunması, benzer bir felaketin yaşanmaması için kritik öneme sahip.
Vatandaşlar da Duyarlı Olmalı
Deniz kirliliğine neden olan etkenlerin azaltılması için vatandaşların da duyarlı olması gerekiyor. Çöplerin denize atılmaması, deniz araçlarının yakıt ve atıklarının kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesi, kıyı şeridinin temiz tutulması gibi önlemler, deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlayacaktır.