Çin tuzu nedeniyle bağımlılık ve sağlık sorunları artabilir, uyarılar artıyor
Monosodyum glutamat (MSG) içeren ürünlerin insan sağlığına zarar verdiği iddiaları gündemde. Tüketici Birliği Federasyonu, MSG’nin yasaklanması için Tarım ve Orman Bakanlığına resmi başvuruda bulundu.
Gıda sektöründe genellikle paketlenmiş ürünlerde yaygın olarak kullanılan monosodyum glutamat (MSG), hamburger, hazır köfte, et suyu tabletleri ve benzeri ürünlerde bulunuyor. Dünya genelinde tartışmalar yaratan bu katkı maddesi, özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer pek çok ülkede ya kısıtlamaya tabi ya da tamamen yasaklanmış durumda. Türkiye’de de konuya olan ilgi her geçen gün artıyor.
MSG’nin bağımlılık yaptığı iddiası tehlike çanlarını çaldı!
Tüketici Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Tüketici ve Hal Hakları Komisyonu (TÜHAK) Genel Başkanı Eyyüp Demirel, MSG’nin bağımlılık yapıcı etkilerine ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bu katkı maddesinin yasaklanmasını talep etti. Bilimsel araştırmaların MSG’nin Alzheimer, Parkinson, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa katkıda bulunduğunu belirten Demirel, yasak talebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne resmi başvuruda bulunduklarını ifade etti.
Sağlık üzerindeki etkileri korkutuyor
Demirel, "Çin tuzu" olarak adlandırılan bu katkı maddesinin Çin'de yosunların toplanmasıyla elde edildiğini ve kullanımının büyük riskler taşıdığını belirtti. Eyyüp Demirel, "Gıdalara lezzet katkısı yapan bu madde, bir hafta içinde bağımlılık yapabiliyor. Beyindeki tahribatlar, depresyon, böbrek hastalıkları ve daha birçok rahatsızlığa neden olan bu ürünün acilen yasaklanması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Depresyon ve diğer etkiler
MSG’nin, insan psikolojisine ve fizyolojik sağlığa verdiği zararlar üzerine yapılan araştırmalara değinen Demirel, ürünün çocuklarda ve 50 yaş üstü bireylerde depresyona yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle evde yapılan yemeklerin eskisi kadar lezzetli gelmediği algısını yarattığını iddia eden Demirel, bu durumun insanların sürekli dışarıdan hazır gıdaya yönelmesine yol açtığını belirtti. Çin tuzunun, beyinde tahribata neden olabileceğine ve uzun vadede böbrek, kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını vurguladı.
Dünya genelinde 50’den fazla ülke yasakladı
MSG’nin dünya genelinde 50’den fazla ülkede yasaklandığını da hatırlatan Demirel, Türkiye’de de bu konuya hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti. Vatandaşlara özel bir çağrıda bulunan Demirel, "Tüketiciler doğal ürünlere yönelmelidir. Kendi mutfaklarında bildikleri, güvenilir ürünleri tercih etmelidir. Bilmedikleri ve görmedikleri içerikten kaçınmaları, sağlık açısından büyük önem taşımaktadır." dedi.
Tüketici Birliği Federasyonu, Çin tuzunun yasaklanması için çalışmalarını sürdürüyor ve bilimsel araştırmaların ışığında bu yasağın bir an önce gerçekleşmesini talep ediyor. Yasak konusunda kamuoyunu bilinçlendirecek adımların atılması gerektiğini söyleyen Demirel, bu sorunun minimize edilmesi için daha fazla bilimsel destek almayı hedefliyor.