Çelik Kubbe nedir? Savunma sanayi projesi için neden ek bütçe gerekiyor?

Çelik Kubbe hava savunma sisteminin onayı Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından ağustos ayında verilmişti. Bugünlerde ise bu projeyi yapmak için kredi kartı limiti 100 bin TL üzerinde olan kişilerden savunma sanayii katkı payı alınması gündemde.

Çelik Kubbe nedir? Savunma sanayi projesi için neden ek bütçe gerekiyor?

Hemen ağustos ayına dönerek Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı sonrasında basına ve kamuoyuna verilen bilgilere göz atıyoruz:

Türkiye'nin yerli teknolojiyle mevcut ve geliştirmekte olduğu füzelerin entegre çalışacağı hava savunma sistemi "Çelik Kubbe" olarak açıklanmıştı. "Çelik Kubbe" farklı irtifada hava savunma sistemlerlerinin birlikte çalıştığı "bütünleşik bir mimari" olarak tarif edilmişti.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, 6 Ağustos'ta yaptığı toplantıda projeyi onaylamıştı.

Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, projenin ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) firmalarının ortak çalışması ile yürütüleceğini söylemişti.

BBC Türkçe'ye konuşan Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Direktörü Sinan Ülgen, Türkiye'nin hava ve füze savunmasına odaklı bir stratejiyi ortaya koymasını "doğru bir yaklaşım" olarak değerlendirmişti.

Ülgen'e göre Türkiye'nin yerli savunma sanayisinin böyle bir projeyi gerçekleştirecek yeterliliği vardı. Ülgen bu noktada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Beş yıl önce bu yetenekler yoktu. Şu anda alçak ve orta irtifa hava ve savunma sistemleri konusunda yerli sistemler var. İHA’lar var, Türkiye’nin sahip olduğu uydular var. Dolayısıyla bu daha bütünleşik mimariyi yaratabilmek için birçok sistem ve alt sisteme artık Türkiye sahip. Bu hamlenin zamanlamasını bir de böyle okumak lazım.”

Ülgen haklı, gerçekten de savunma sanayisinin bu projeyi gerçekleştirmesi mümkün ama kasa boş, nasıl olacak?

Çelik Kubbe, 'Demir Kubbe'ye benziyor mu?

Sinan Ülgen, projeyi değerlendirirken “Bunu dünyada en iyi uygulayan ülkelerin başında İsrail geliyor. İsmi de aslında az çok oradaki 'Demir Kubbe'yi andırıyor. Başarıyla uygulanan bir konsept," diyor.

“Savaş teknolojilerinin geldiği noktayı göz önüne alacak olursak, özellikle Orta Doğu’daki İsrail-İran gerilimine bakarsak, füze ve hava savunmasının önemi daha da artmış durumda. Çünkü kısa süreli savaşlarda büyük yoğunlukta hava ve füze saldırılarının olduğunu görüyoruz."

Çelik Kubbe Demir Kubbe'nin Füze Savunmasından Farklı

Türkiye'yi de yakından takip eden Amerikalı savunma uzmanı Aaron Stein da BBC Türkçe'ye projenin "farklı tehditlere farklı füzelerle" yanıt vermeyi öngördüğünü söyledi. Stein, "Çelik Kubbe"nin fonksiyonel olarak "Demir Kubbe"nin füze savunma sistemi unsurları Arrow ve Patriot'tan farklı olduğu yorumunu yapmış ve "[Türkiye'nin sistemleri] bu amaç için değil de uçak karşıtı savunma için tasarlanmışa benziyor," diye eklemişti.

EDAM direktörü projenin kısa sürede tamamlanamayacağını söylemişti
“Ulusal yeteneklere dayalı hava ve füze savunması mimarisinin ortaya çıkması, başarısının test edilmesi, dolayısıyla güvenilir bir sistem olarak şekillenmesi ister istemez zaman alacaktır."

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterinde halihazırda alçak irtifa tehditleri için ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT ve alçak ve orta irtifa için HİSAR-O sistemleri bulunuyor.

ASELSAN uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi SİPER'in de yıl sonuna kadar TSK envanterine gireceğini açıklamıştı.

Çelik Kubbe için neden savunma sanayii katkı payına ihtiyaç var?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün NTV canlı yayınında Türkiye’nin bölgesel çatışmaların ve savaşların olduğu bir mahallede yer aldığını, bu durumun ulusal güvenlik açısından büyük önem taşıdığını söyledi ve "Çelik kubbe" adı verilen bir hava savunma sistemi kurularak ülkenin korunacağını belirtti.

Bu sistemlerin kurulması önemli bir maliyet gerektiriyor. Bütçe deprem yaralarını sarmakla meşgul.

Savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu ek kaynak talebiyle ilgili olarak, Şimşek, bütçenin deprem yaralarını sarmak için meşgul olduğunu, bu nedenle işlem bazlı ücretlere yönelindiğini açıkladı. Kredi kartlarından savunma sanayine aktarılacak kaynağın tartışıldığını ve bu hususun TBMM'ye bağlı olduğunu belirtti. Şimşek, bu paketin tamamen savunma sanayi fonuna kaynak sağlamak amacıyla hazırlandığını ve milletin endişelenmesine gerek olmadığını sözlerine ekledi.

Bakan Şimşek'in sözlerindeki ayrıntı: İşlem bazlı ücretlere yöneldik

Şimşek, son günlerde kamuoyunu meşgul eden ve eleştirilere neden olan "savunma sanayii katkı payı" ile ilgili açıklama yaparken bütçenin meşgul olduğunu, savunma sanayii katkı payına ihtiyaç olduğunu ifade etti ancak burada önemli bir ayrıntı var: işlem bazlı ücretler.

Bu şu demek olmuyor mu?

Bugün Çelik Kubbe'yi kurmak için savunma sanayii katkı kpayı isteyeceğiz, yarın bir başka sistem için..
Vatandaş Harekete Geçti: Kredi Kartı Limitleri 99 Bin TL’ye Düşürülüyor!
Son günlerde Türkiye’de ilginç bir finansal trend yaşanıyor. Birçok kredi kartı kullanıcısı, limitlerini 99 bin TL’ye düşürmek için bankalara akın ediyor. Bu ani değişimin arkasındaki sebep, Ak Parti’nin meclise sunduğu yeni bir yasa teklifi ve olası vergiden kaçınma isteği…
Savunma Sanayii Katkı Payı nedir? İşte yeni düzenleme ile ilgili merak edilenler
Türkiye’de savunma sanayisine katkı sağlamak amacıyla kredi kartlarından alınacak yıllık katkı payı düzenlemesi gündeme geldi. Kimlerden hangi şartlarda savunma sanayii katkı payı alınacak? Katkı payları hangi amaçla kullanılacak? İşte bu konudaki tüm detaylar…

En Son Güncel Haberler