Balda Hileye Karşı Sıkı Mücadele: Kozan'da Numune Red Oranı %60'a Kadar Çıkıyor

Bal üretiminde Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olan Adana Kozan'da, kaliteli ve doğal bal için sıkı kontroller devam ediyor. Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, son teknoloji cihazlarla bal numunelerini incelerken, gelen 100 numuneden 60'ının hileli veya ilaçlı çıktığını belirtti.

Balda Hileye Karşı Sıkı Mücadele: Kozan'da Numune Red Oranı %60'a Kadar Çıkıyor

Türkiye’nin en fazla bal üretilen ilçesi Adana Kozan’da, 1995 yılında kurulan Anavarza Bal, bugün 8 bin 500 tonluk bal işleme kapasitesiyle sektörde öncü bir konumda. Şirketin genel müdürü Can Sezen, bu yıl 3 bin 500 ton bal işlediklerini ve yaklaşık %25 pazar payına ulaştıklarını belirtti. Sezen, “Büyümeye TL bazında bakmak yanıltıcı olabilir, çünkü enflasyon var. Bu yüzden tonaj artışı %30 civarında” dedi.

“Balın Hilesini Tahlil Etmek Zor”

Sezen, bal numunelerinin kalite kontrol sürecinde sıkı denetimlerden geçtiğini ve özellikle sezon sonunda balda hile oranlarının arttığını ifade etti. “Bal renginden, kokusundan ya da tadından gerçek mi sahte mi anlamak imkansız. Biz 10 milyon TL yatırımla aldığımız C3 cihazıyla baldaki hileleri tespit ediyoruz” dedi. Sezonun sonuna doğru gelen 100 bal numunesinden %60’ına ret verdiklerini söyleyen Sezen, balda hileye ve ilaç kalıntısına karşı savaştıklarını vurguladı.

Perakendecilere Uyarı: "Yol Kenarı Balları Güvenli Değil"

Can Sezen, tüketicilerin merdiven altı bal üreticilerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. "Yol kenarında satılan ballar kontrollü ve güvenli değil. Analiz edilmeden tüketmemek gerekiyor. Biz laboratuvarlarımızda ağır metal, pestisit ve antibiyotik kalıntılarını tespit edebiliyoruz. Güvenli bal tüketimi için markalı ürünleri tercih etmek önemli" diyerek tüketicilere uyarıda bulundu.

Dünya İkincisi Türkiye, Lezzette Birinci

Türkiye’nin, Çin’den sonra dünya bal üretiminde 115 bin tonla ikinci sırada yer aldığını söyleyen Sezen, “Ülkemizin flora zenginliği dünyada rakipsiz. Türkiye’de 500’den fazla endemik bitki var. Dünyada lezzet anlamında birinci sıradayız” dedi. Ayrıca Peygamber Çiçeği, Anason Balı, Çakşır Balı gibi özel ballarla uluslararası ödüller kazanıldığını da sözlerine ekledi.

Çam Balı Üretimi Hâlâ Eski Seviyesine Ulaşamadı

Yangınların ardından çam balı üretiminin eski seviyesine ulaşmadığını ifade eden Sezen, “Yangınlardan önce, Ege bölgesinde 15 bin ton çam balı üretiyorduk. Bu yıl yangınlara rağmen üretim geçmiş yıllara göre daha iyi fakat eski seviyelere henüz ulaşamadık” dedi.

Toz Bal Sofralarda Yerini Alıyor

Anavarza Bal’ın Türkiye’de ilk kez krem bal ürettiğini belirten Can Sezen, yeni adımlarla bal tüketiminde devrim yaratmaya devam ettiklerini ifade etti. “Toz baldaki başarıyı endüstriyel alanda yakaladık. Çok yakında piyasaya sürerek, şeker yerine çayınıza ya da kahvenize %100 doğal toz balı ekleme fırsatını sunacağız” diyerek doğal ürünlere ilginin artacağını belirtti.