"Anadolua" cinsi çekirgenin iki yeni türü keşfedildi: Türk bilim insanlarının yeni keşfi Zootaxa'da yayımlandı
Türk bilim insanları, yürüttükleri kapsamlı bir çalışmada "Anadolua" cinsi çekirgeye ait iki yeni türü keşfederek bilim dünyasına kazandırdı.
Bu önemli keşif, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Şirin ve ekibinin çabaları sonucu gerçekleşti.
Prof. Dr. Deniz Şirin, Ordu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sevgili, Hakkari Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sait Taylan ve NKÜ doktora öğrencileri Dilan Hevra Akyıldız ve Oğuzhan Güngör, NKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında bu çalışmayı gerçekleştirdiler. 2021 yılında başlayan çalışma, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaklaşık 3 yıl boyunca sürdürüldü.
Çalışma kapsamında, bilim insanları çeşitli noktalarda örneklemeler yaparak "Anadolua" cinsi çekirgelerin yapısal değişkenlikleri ve ses karakterizasyonlarını incelediler. Topladıkları örneklerin dış yapıları, bacaklardaki diş sayısı, vücudun arkasında bulunan serkus denilen yapının çıkıntılı olup olmadığı ve kanatlarındaki ses dişlerinin sayısı ve yapısı gibi karakterlere bakıldı. Bu karakterler, çekirgelerin ses çıkarmasında etkili olan özellikler olarak tespit edildi ve farklı sesler çıkarıyor oldukları belirlendi.
Yeni Türlerin Tanımı Keşfedilen iki yeni tür, "Anadolua moli" ve "Anadolua bergeri" isimleriyle bilim dünyasına kazandırıldı. Bu türler, morfolojik ve ses karakteri farklılıkları gösterdikleri için ayrı türler olarak tanımlandı. "Anadolua moli" ismi, Türkiye orthoptera (düz kanatlılar) çeşitliliğine katkısına istinaden Aksaray Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abbas Mol'un soyadından esinlenerek verildi. "Anadolua bergeri" ismi ise, biyoakustik çalışmalarının gelişmesinde emeği olan ve Türkiye stenebothrus çekirge cinsiyle ilgili katkılar sunan Dr. Dirk Berger'in soyadına ithafen verildi.
Çalışmanın Önemi Prof. Dr. Deniz Şirin, "Anadolua" cinsi çekirgelere ait son detaylı çalışmanın 1952 yılında yapıldığını belirtti. Türk bilim insanları olarak yeni araştırmalarında önemli bilgiler elde ettiklerini vurgulayan Şirin, bilim dünyasına iki yeni türü kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Bu keşif, "Anadolua" cinsi çekirgelerin sadece Anadolu'da, Ege Bölgesi'nden Sivas'a kadar yayılış gösteren endemik bir cins olduğunu bir kez daha vurguladı.
Bilim insanları, birçok noktadan veriler topladıklarını ve 20'nin üzerinde noktada örneklemeler yaptıklarını aktardı. Zorlu ve yorucu koşullar altında çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Şirin, farklı popülasyonları ve farklı alanlarda yayılış gösteren türlerin karakterlerini belirlediklerini ve bu karakterler arasında fark olup olmadığını analiz ettiklerini belirtti.
Yeni türlerin literatüre kazandırılmasıyla ilgili makale, uluslararası SCI indeksin içinde yer alan Zootaxa adlı dergide yayımlandı.