Altın zirveden dönüş yaptı: Emtia piyasasında satış baskısı arttı
Fed politikalarındaki belirsizlikler ve küresel gelişmeler emtia fiyatlarını baskıladı. Geçen hafta altın zirve yaptıktan sonra geri çekilirken, diğer metallerde de kayıplar yaşandı.
Emtia piyasası, ABD'de açıklanan güçlü makroekonomik verilerin ardından, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine yönelik beklentilerde belirsizliğin artmasıyla satış baskısıyla karşılaştı. Fed'in faiz indirim hızının yavaşlayabileceğine yönelik öngörüler, emtia fiyatlarında düşüşe neden oldu.
Altın fiyatları zirveden geriledi
Geçtiğimiz hafta altının ons fiyatı, Orta Doğu'daki gerginliklerin artması ve ABD başkanlık seçimlerine dair belirsizlikler nedeniyle 2 bin 790 dolarla rekor kırmasına rağmen, tahvil faizlerindeki yükseliş ve kar satışlarıyla birlikte haftayı yüzde 0,4 azalışla 2 bin 736 dolardan tamamladı. Gümüş, platin ve paladyum fiyatlarında da önemli düşüşler yaşandı.
Öte yandan, İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının beklenenden daha sınırlı gerçekleşmesi ve Çin'deki altın talebinin durgun ekonomik koşullar nedeniyle azalması, altın fiyatlarını baskıladı. Dünya Altın Konseyi'nin yaptığı açıklamaya göre, küresel altın talebi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 5 artış gösterdi ve 1.313 tonla rekor seviyeye ulaştı.
Metallerde karışık bir tablo
ABD'nin üçüncü çeyrekte yüzde 2,8 büyümesi ve Çin'deki sanayi şirketlerinin sert kâr düşüşleri, metal fiyatlarında dalgalanmalara neden oldu. Bakır, kurşun, nikel ve çinko gibi baz metallerde düşüşler görülürken, özellikle Çin'deki ekonomik yavaşlama ve Fed'in faiz politikalarındaki belirsizliklerin etkisi hissedildi.
Petrol düşerken, doğal gaz yükseldi
Brent petrol fiyatları, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıların sınırlı kalması ve Çin'in elektrikli araçlara yönelik talebinin artmasıyla birlikte haftayı yüzde 3,6 kayıpla kapattı. Öte yandan, havaların soğuyacağına yönelik beklentiler, doğal gaz fiyatlarının yüzde 4 yükselmesine neden oldu.
Kakao pozitif ayrıştı
Tarım grubunda ise kakaonun fiyatı, Afrika'daki yoğun yağışların üretimi olumsuz etkilemesiyle haftayı yüzde 9,7 artışla kapattı. Diğer tarım emtialarında ise buğday, mısır ve soya fasulyesi gibi ürünlerde hafif kayıplar görüldü.